Kerstgala 2018

Zaterdag 22 december was onze dansschool het decor van het jaarlijkse kerstgala. Elk jaar viert Step by Step samen met haar leden de feestdagen en wordt de kerstvakantie feestelijk ingeluid. Zo ook dit jaar.

Ontvangst & diner

Om 19.30 opende de deuren en al snel was de bar gezellig druk. Voor sommigen was dit gala een spannende eerste keer, voor anderen misschien wel de vijftiende. Na even geborreld te hebben werd rond 20.00 uur het buffet geopend. Hier was weer van alles te smikkelen. Van caprese-spiesjes tot gehaktballetjes en van salade tot courgettesoep. Nadat iedereen zijn of haar buikje rond had gegeten, werd snel alles opgeruimd zodat er gedanst kon worden. Met John achter de discotheek kwamen alle dansbare Kerst-hits voorbij en vulde de dansvloer zich met swingende feestgangers.

kerstdiner

Dress code

Zoals ieder jaar gold er een dress code op het kerstgala. Heren in pak of smoking met das of strik en dames rok of jurk. Nu klinkt dit aanvankelijk wellicht wat zeurderig maar het had weer het gewenste resultaat! Iedereen zag er op en top verzorgd uit. En noem ons maar ouderwets, maar dat draagt toch bij aan de feestelijke sfeer. Hoewel de dress code al net zo’n oude traditie is als het kerstgala zelf, werd hij dit jaar voor het eerst een beetje aangepast. Als dame was het ook toegestaan in pak te komen en als heer ook in jurk of rok. Dit speciaal voor de mensen die zich daar prettiger bij voelen. Hoewel de regels dus wat versoepeld werden als het gaat om geslacht, bleef het verder hetzelfde. Dames die in pak kwamen kregen dezelfde eisen als de heren inclusief das of strik. En heren andersom uiteraard ook.

De show

Nadat de gasten zelf een tijdje quicksteps en chacha’s hadden gedanst, was het rond 22.30 uur tijd voor de dansshow. Voorgaande jaren werd de dansshow op het kerstgala altijd verzorgd door een paar van buitenaf. Dit jaar wilde we het een beetje anders doen. Dit jaar was het team van Step by Step de sigaar (of de Segaar). Weken van te voren begonnen de voorbereidingen al. Er moesten natuurlijk choreografieën gemaakt worden. Die moesten vervolgens geoefend worden. Er moest kleding komen.. en ga zo maar door.

De Show – Een reis door de geschiedenis

De show was een reis door de geschiedenis van dansen en onze dansschool. Frederik (wie kent ‘m niet) leidde de toeschouwers door deze reis door de tijd. De show opende met een groepsdans Charleston, die stamt uit de jaren 20 van de vorige eeuw.

Walter Laird: Grondlegger van de hedendaagse latin techniek

Een sprong naar de sixties bracht ons bij Walter Laird; de schrijver van het techniekboek Latin èn drievoudig wereldkampioen met zijn partner Lorraine Reynolds. In die tijd zag Chacha er nog heel anders uit en dit deden John & Kelsey feilloos voor.

The time of our lives….

1987, het jaar dat Dirty Dancing uit kwam. Wie kent de iconische dans van Johnny en Baby niet? Kevin & Anna voerde deze lastige choreografie op, inclusief lift!

Door naar 1994, het jaar dat Step by Step het hoogste leerlingenaantal ooit had. Het was destijds dus heel druk op de vloer tijdens de lessen. Om de toeschouwers dit te laten ervaren werd iedereen uitgenodigd een Quickstepje te dansen. Dat was aardig krap!

Strictly Come Dancing en Dancing With The Stars

Na deze dansbreak belandden we aan in 2004. Het jaar dat Strictly Come Dancing, later Dancing with the Stars in de VS, op tv was. Een vakjury, bestaande uit Tess, Rick en Kevin nam plaats aan de vloer. Lotte, de ‘prof’, voerde deze dans op met Jelle, de ‘beroemdheid’. Jelle wist geweldig neer te zetten dat zo’n beroemdheid er in het begin vaak natuurlijk niet zo veel van snapt. En wat niemand wist; eigenlijk had iemand anders de rol van ‘beroemdheid’ maar helaas was die geveld door de griep. Jelle heeft dit stukje show de nacht van te voren snel geleerd. Chapeau!

Latin en Ballroom in het heden

De reis door de geschiedenis was voorbij maar de show nog niet. In het heden wordt uiteraard ook nog gedanst en dit werd door een aantal mensen voorgedaan. Te beginnen met een stuk Urban van Anna & Sophie, gevolgd door een Engelse Wals van John & Lotte, daarna een swingende Jive van Didier & Sophie, een romantische Rumba door Kevin & Lotte en tot slot een acrobatische Chachacha van Rick & Kelsey.

De show werd afgesloten met een swingende groepsdans waar alle toeschouwers aan mee konden doen. Anna leerde de passen aan iedereen aan en als snel was de vloer gevuld met een dansende menigte.

Aan alles komt een eind

Na de show was er nog ruim de tijd om lekker zelf te dansen. Bovendien stond Lotte weer bij de kerstboom om van iedereen een leuk plaatje te schieten bij de kerstboom. Al die mooie outfits moesten natuurlijk wel even vastgelegd worden.